Būsto patarimaiPatarimai perkantiems ar parduodantiems būstą

Kaip surasti sklypo savininką?

Klausimas: šalia mano sklypo yra nenaudojamas žemės sklypas su senais pastatais. Noriu pirkti dalį žemės. Kur teirautis sklypų ir pastatų ploto, naudojimo, savininko ir kitų duomenų? Nuosavo sklypo įsigijimas ir namo statybos daugumai kelia milijonus klausimų ir dvejonių, todėl mes norime apie tai pakalbėti paprastai ir aiškiai. Taigi, nuo ko pradėsime? Pirmasis klausimas kurį būtina sau užduoti – kur aš noriu gyventi? Sklypo vieta visų pirma tiesiogiai siejama su sklypo kaina, todėl labai svarbu įvertinti ne tik savo norus, bet ir finansines galimybes. Nusprendus sklypą įsigyti užmiestyje svarbu dėmesį atkreipti į keletą dalykų: susisiekimo su miestu galimybes, aplink sklypą esančių asfaltuotų ir neasfaltuotų kelių infrastruktūrą, privažiavimo prie sklypo galimybes žiemos ir vasaros sezonais, interneto ryšio galimybes.

Taip pat svarbu nuspręsti kaip arti norisi turėti prekybos centrą, vaikų darželį, mokyklą, viešojo transporto stotelę ir kitus Jūsų šeimai reikalingus patogumus bei paslaugas. Jau atsakėte į šiuos klausimus? Žengiame pirmyn!Jus dominančio nekilnojamojo daikto Nekilnojamojo turto registre įregistruotus duomenis (žemės ar statinio plotą, paskirtį, savininką ir kt.) galite sužinoti užsisakę Nekilnojamojo turto registro išrašą pagal minėto gretimo sklypo adresą.

Lietuvos žemės savininkų duomenys yra vieši ir visiems prieinami

Šią teisę gina įstatymas. Jei nurodysite sklypo adresą, galite net neišėję iš namų sužinoti, kam priklauso dominantis sklypas. Tereikia prisijungti prie registracijos centro savitarnos sistemos, įvesti sklypo adresą, sumokėti kelis eurus ir gausite oficialų išrašą. Jei pakuotėje nėra adreso, tuomet turėtumėte sužinoti unikalų pakuotės numerį. Tai galite padaryti per kelias minutes. Apsilankę registracijos centro portale Regia.lt, žemėlapyje susiraskite jus dominančio siuntinio vietą, tada pasirinkite funkciją „identifikuoti siuntą“. Šie duomenys jums nekainuos. Siaip, galima rast ir pagal zemelapi (reikia įvairiais masteliais pritraukti teritorija kad ir is maps.lt), tada reikia vietos aprašymo. Be to, reikia tiksliai pažymėti bent kelis taškus kuri vieta tiksliai domina. O tada islieka rizika, kad dings tas sklypas visiems laikams is panoses, nes atsiras gudresnių, dėl to, jei norite pirkti sklypą suskubkite.

Galite asmeniškai kreiptis į bet kurį registracijos centro klientų aptarnavimo skyrių, kad gautumėte registratoriaus antspaudu ir pasirašytą pažymą

Arba galite užsisakyti paštu ar telekomunikacijomis, kad galėtumėte identifikuoti pareiškėją ir užtikrinti paraiškos teksto apsaugą. Taip pat galite naudotis registracijos centro elektronine savitarnos sistema – prisijungę, įėję į nekilnojamojo turto kadastro ir registravimo skiltį, kairiajame meniu spustelėkite registracijos išrašo ir pažymos nuorodą, tada pasirinkite failo tipą – nekilnojamasis turtas, registracijos išrašas pagal nurodytą turto adresą. Užsakytus dokumentus galite atsiimti bet kuriame registracijos centro klientų aptarnavimo skyriuje arba išsiųsti nurodytu adresu.

Atkreipiame dėmesį, kad naudodamiesi registracijos centro elektronine klientų aptarnavimo sistema, savo nurodytu adresu galite įsigyti bet kurio nekilnojamojo turto registro išrašo elektroninę kopiją

Tokiu atveju, pasirinkus nekilnojamojo turto kadastro ir registravimo skiltį, reikia paspausti kairiajame meniu esančią nuorodą paieška pagal adresą. Įvedus Jus dominančio nekilnojamojo turto objekto adresą ir radus tą objektą bei pažymėjus varnele, reikia paspausti aktyvų mygtuką užsakyti. Pažymėtina, kad šio elektroninio registro išrašas, užsakytas per savitarnos sistemą, nebus patvirtintas registro tvarkytojo antspaudu ir parašu, tačiau šis dokumentas gali būti išsaugotas kompiuterinėje laikmenoje ir atsispausdintas. Savitarnos sistemoje šis dokumentas generuojamas ir saugomas 10 dienų iš karto po apmokėjimo, todėl šiuo laikotarpiu užsakytus dokumentus būtina parsisiųsti. Primename, kad Nekilnojamojo turto registro išrašas neapima savininkų kontaktinių duomenų, o Registrų centras fizinių asmenų kontaktinių telefono numerių ir elektroninio pašto adresų nekaupia, nesaugo ir neteikia. Pažymėtina, kad nekilnojamojo turto objekto, kurio išrašą įsigysite, savininkas apie tokius veiksmus bus informuotas asmenų, kurie domėjosi registru sąraše bei el. laišku, jeigu yra užsisakęs paslaugą kas domėsis registru prenumeratą. Straipsnyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio (parengta tinklaraštininkų), kiekvienu individualiu atveju būtina kreiptis į specialistus.